شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد كه گاهی با خوردن برخی نوشیدنی‌ها و مواد غذایی، احساس كرده‌اید دندان‌هایتان از قبل كندتر شده است.

اما این كه آیا با استفاده از مواد غذایی احتمال كند شدن و سایش دندان‌ها وجود دارد یا خیر ، سوالی است كه دكتر علیرضا كریمی مجرد ، دندانپزشك و متخصص بیماری‌های دهان و دندان در گفتگو با «جام‌جم» به آن پاسخ داده است.

به گفته وی، از دست رفتن مینا و عاج دندان بر اثر حمله اسیدی را سایش دندانی می‌گویند و این حالت به علت استفاده زیاد آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌ها (نوشابه‌های گازدار)‌ اتفاق می‌افتد كه متاسفانه شرایط ایجاد شده برای دندان غیرقابل برگشت است.

این متخصص بیماری‌های دهان و دندان با عنوان این كه سایش دندان بر اثر اسید، با پوسیدگی دندان تفاوت دارد، می‌گوید: پوسیدگی، تخریب مینای دندان بر اثر حمله اسید از پلاك‌های دندانی است و باكتری‌های دهان، قند را به اسید تبدیل می‌كنند و اسید حاصله به دندان حمله می‌كند و پوسیدگی ایجاد می‌شود، ولی در سایش دندانی، فرد با مصرف پیاپی و مستقیم اسید، باعث تخریب دندان‌هایش می‌شود.

دكتر كریمی‌مجرد ابراز می‌كند: شایع‌ترین دندان‌هایی كه دچار سایش اسیدی می‌شوند، دندان‌های قدامی فك بالا هستند، اگرچه همه دندان‌ها می‌توانند مورد تهاجم قرار گیرند.

وی خاطرنشان می‌كند: دندانی كه به این شكل تخریب شده، در نمای ظاهری براق و كوتاه به نظر می‌رسد و لبه‌های ناصاف و حالتی نرم دارد كه گاه براحتی لب‌پر می‌شود و معمولا شدیدا به تحریكات سرما و شیرینی حساس است.

طبق بررسی‌های به عمل آمده، حدود 50 درصد افراد بین 4 تا 18 سال یك یا چند دندان با سایش اسیدی دارند.

دكتر كریمی‌مجرد با بیان این كه اسیدی كه باعث تخریب دندان می‌شود، از یك منبع داخلی یا خارجی است، اظهار می‌كند: منابع داخلی همان اسید معده را تشكیل می‌دهد كه بر اثر رفلاكس (برگشت اسید از معده)‌ یا استفراغ مكرر، باعث ورود اسید از معده به دهان می‌شود، ولی منابع خارجی اسید شامل آبمیوه‌ها، میوه‌هایی همچون لیمو، پرتقال، نارنج و ریواس است و اگر این میوه‌ها به نیش كشیده شوند، تاثیرگذارتر می‌شوند. نوشابه‌های گازدار نیز به علت داشتن قند و اسید، یكی از عوامل تشدیدكننده این حالت به شمار می‌روند.

به گفته این دندانپزشك، معاینه مكرر و منظم از سوی پزشك متخصص باعث می‌شود این حالت در مراحل اولیه كشف شود، بنابراین برای پیشگیری از سایش اسیدی دندان‌ها بهتر است از غذا و نوشیدنی‌های اسیدی كمتر استفاده شود و در صورت مصرف نوشیدنی‌های اسیدی، در پایان یك تكه كوچك پنیر یا مقداری شیر مصرف شود.

وی اذعان می‌كند: مسواك زدن بلافاصله پس از خوردن غذاهای اسیدی صحیح نیست و بهتر است دهان با آب، آب نمك یا دهان‌شویه فلورایددار شستشو داده شود و مسواك زدن كمی با تاخیر انجام شود. در كودكان، بهترین نوشیدنی آب و شیر است و در صورت تمایل به دادن آبمیوه، بهتر است آبمیوه قبل از مصرف با آب رقیق شود و از خورانیدن آن با شیشه پستانك‌دار خودداری شود.

نوشته شده در تاریخ یکشنبه 29 فروردین 1389    | توسط: مسعود (شیطونک)    | طبقه بندی: دانستنی ها،     | نظرات()